Finne Ro

2

Alle trenger et pusterom av og til, og gjennom årenes løp som yogaterapeut har jeg kjent at noe virker bedre enn annet, og her er det:


PUST.. 

du har kanskje hørt meg si det før, men jeg sier det gjerne igjen.. pusten er det aller viktigste verktøyet vi har for å roe ned nervesystemet. Dette er min absolutte første go-to verktøy for å umiddelbart komme tilbake til mitt senter og finne ro. Forskning viser at en utpust roer nervesystemet, mens innpust aktiverer. Det betyr at når du for noen pust lar utpust bli lenger en innpust, kan du roe ned nervesystemet, og stresset, bekymringstanker og indre uro, får lov å stilne litt. 

 

AVSPENNING..

En ting er å roe pusten og nervesystemet, men en helt annet ting er det å gi kroppen tillatelse til å gjøre det samme. Den dype avspenningen er en kropps-meditasjon hvor du helt bevisst gir hver del av kroppen din tillatelse til å gi slipp, og muskler og bindevev slipper spenninger som du ubevisst holder i kroppen.

 

STILLE MEDITASJON..

Dette er kunsten å gjøre ingenting, men bare observere tankene og mellomrommene mellom tanken. Det er her man virkelig kan synke inn i en dyp ro og få kontakt med den uendelige kilden av energi. Det er i roen mellomrommene mellom tankene at energi oppstår. Prøv selv.. sett deg ned med den intensjonen at du vil observere tankene. Mest sannsynlig føles det ut som en vanskelig oppgave fordi tankene er ofte veldig travel. Målet er ikke å ikke tenke på noe, men å observere hva du tenker, og mellomrommet mellom tankene. Dette er en kontinuerlig øvelse, øvelse gjør mester og her kan du ikke feile. 

BEVEGELSE..

Beveg kroppen! Gjør yoga, rist løs, gå en tur, dans i stua eller hva som helst annet. Å bevege kroppen beveger stagnert energi. Med stagnert energi mener jeg følelser og tanker som har satt seg fast og som vi spinner om og om igjen på autopilot + spenninger i muskler og bindevev som vi kjenner som stive muskler for eksempel i nakken og ryggen. 

 

TILGI..

Ok, denne så du kanskje ikke komme.. jeg forstår.. men dette er viktig fordi holder du på sår, sinne, frustrasjon og annet, er dette en enorm kilde til energi-tapping og en kilde som mater tankene, følelsene og kroppen med kontinuerlig tankespinn + gjentakende følelser som sinne, frustrasjon, sorg og annet som tilsynelatende ikke vil slippe taket. I stedet går vi rundt og kjenner en klump i brystet, stive muskler mellom skulderbladene og vi har vanskelig for å virkelig ta inn ren glede og kjærlighet. Du tilgir for du trenger å sette DEG fri og fordi du fortjener det. 

 

TRYGGHET..

Når du finner trygghet i deg selv trenger du ikke lenger å søke utover til omstendigheter eller andre for å finne trygghet. Når du er trygg, lander du automatisk i en dyp indre ro. Dette er trygghet på å vite at du er i stand til å møte dine emosjonelle behov selv.. som for eksempel å se deg selv, forstå deg selv og møte deg selv med omsorg og kjærlighet. I tillegg handler trygghet om å vite at du har mat i huset, tak over hodet, en ok helse og penger nok på kontoen til å klare deg helt greit. En justering av forventinger og livsstil kan være nødvendig for å skape denne tryggheten. Jording, dvs å virkelig kjenne at du har beina godt plantet på jorda, at du har kontakt med naturen og en følelse av tilhørighet skaper også trygghet. 

 

FRIHET..

Frihet handler om å sette deg selv fri fra tanker og følelser som holder deg fast i fortiden, og fra bekymringer for fremtiden. Min kjære venninne og svært dyktige kollega Sissel Rønnestad, sier det så fint.. Fortiden har vært, fremtiden har ennå ikke kommet - det eneste som finnes er her og nå. Frihet er å LEVE HER OG NÅ og fri deg fra mønster som tar deg konstant inn i fortid og fremtid. Frihet er å bestemme selv når du vil reise inn i disse og da for å gjøre opp status, integrere og gi slipp. Frihet er å gi slipp og gi deg selv en ny start, og leve hvert minutt med blanke ark. Frihet er å slå ut vingene DU har og fly. 


Kunsten å finne ro er finurlig, og vi lar oss hele tiden lure av hva tankene forteller oss og hvordan vi føler oss. Vi glemmer hvem vi er innenfor.

 

“Ro er ikke noe du finner der ute, ei heller er det noe som vi har mistet. Kunsten å finne er ro er prosessen inn mot hvem du er på innsiden.


Det er noe vi har inni oss. Som alltid er der. Men som vi av og til glemmer, eller som vi ikke kan føle, fordi det er så mye annet som opptar oss. Det er som om hamsterhjulet av en verden, våre tanker og følelser av og til skygger for roen som er der innerst inne, akkurat som skyene skygger for solen av og til. Men solen er jo alltid der, vi bare ser den ikke.

“Roen alltid der, vi bare føler den ikke av og til.


Dette er er påminnelse om å komme tilbake til din essens. Å ikke finne ro, er å ha glemt hvem du er der inne. Reisen mot å finne ro er som å gå på oppdagelsesreise, innenfor tankene, innenfor følelsene, innenfor kroppen og innenfor oppfattelsen av hvem vi er. Dette er en praksis, og dette en kontinuerlig øvelse. Jo mer vi øver, jo bedre blir vi på å finne ro. Og til slutt vil du oppdage at du trenger ikke lete mer, du trenger bare å bli minnet på det av og til. 

“Og du trenger ikke lenger å “finne” ro. Du ER ro.  

Hvis du ikke allerede har gjort det, ta en titt på vår Meditasjons + Yoga-pakke med korte meditasjoner og enkel yoga for deg som vil ha mer ro, balanse og harmoni, selv om du ikke har tid:

KUNSTEN Å FINNE RO