Yoga Nidra for Kronisk Smerte

Kopi av Brown Minimalist Interior Style Facebook Cover-10

Visste du at 15 minutter med Yoga Nidra (også kjent som yogisk søvn) kan redusere smerteopplevelsen og påvirke vår psyke i positiv retning?


Yoga Nidra er kort forklart en form for guidet meditasjon hvor man flytter sin oppmerksomhet til ulike deler av kroppen og roterer mellom ulike former for bevissthet, mens man samtidig ligger i en behagelig stilling. 

 

En banebrytende studie fra 2002 (Kjaer et al.) fant at dopamin øker med 65 % under Yoga Nidra (1)  

Dopamin er en kjemisk budbringer som spiller en stor rolle i hvordan vi føler glede, oppstemthet, og er relatert til interessen for å gjøre noe og hvordan vi oppfatter smerte. Dette er interessant fordi mange psykiske og kronisk smerte-lidelser er relatert til redusert nivå av dopamin.  

 

Hvis dopamin øker under Yoga Nidra, kan Yoga Nidra redusere smerteopplevelsen?

En studie fra 2018 (Feng et al.) viser at Yoga Nidra reduserer opplevelsen av smerte (2)

 

Fordelene med Yoga Nidra er dermed mer enn bare å hvile og "ta det med ro".
Det påvirker kroppens fysiologiske prosesser og er et potent virkemiddel for å øke opplevelsen av glede, interressen for å gjøre ting man har lyst til og redusere smerteopplevelsen.  

 

Når undervist av en lærer/terapeut med riktig kompetanse for hvordan få tilgang til disse fysiologiske mekanismene og de kjente effektene, har det potensiale til å støtte både vår fysiske og psykiske helse ved å gjøre Yoga Nidra enkelt og tilgjengelig for de som trenger det.

Dette er også grunnen til at det er viktig at yogalærere vet hvordan undervise Yoga Nidra for å få disse effektene, og setter av minimum 15 minutter til Yoga Nidra i en yogaklasse. I tillegg er Yoga Nidra et godt verktøy for helsepersonell som jobber med pasienter innen psykisk og fysisk helse.

Det er også viktig å være oppmerksom på kontraindikasjonene: Mennesker som er sårbare for høye nivåer av dopamin, som schizofreni og psykose-lidelse bør undervises av kvalifisert yogalærer/terapeut som vet hvordan dette gjøres på en trygg måte for å unngå forverring og i stedet bidra til bedring. 

 

Her er en guidet Yoga Nidra,

som en av fremgangsmåtene og undervist i Deva Yoga for muskel og skjelettplager, kronisk smerte, stress og søvn. Denne er for at du kan gjøre den for deg selv og IKKE SOM LÆRING for deg som yogalærer/terapeut da det kreves mye mer kunnskap og erfaring for å utføre i dine klasser og i terapirommet (!)

Legg deg ned i en behagelig stilling, klikk på play og lytt til instruksjonen. God fornøyelse :) 
Hvis du er interessert i å lære mer om Yoga Nidra, sjekk ut Deva Yoga Utdanningen.

Les mer om Deva Yoga Utdanningen her

 


 

Referanser: 

1. Brain Res Cogn Brain Res. 2002 Apr;13(2):255-9.doi: 10.1016/s0926-6410(01)00106-9. (link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11958969/)
 2. Sleep Vigil. 2022;6(1):61-84. doi: 10.1007/s41782-022-00202-7. Epub 2022 Apr 23. (link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35496325/)

 

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!