Meditasjon for Rot Chakra

Kopi av Brown Minimalist Interior Style Facebook Cover-7

Hva er ditt forhold til trygghet, overlevelse, kroppen, hjem, familie, tilhørighet, røtter, stillhet.. ?

Disse er alle kvaliteter i Rotchakra, som har til oppgave å sørge for et stabilt fundament for vår psyke med en sterk, sunn og frisk fysisk kropp. Rot chakra er som grunnmuren til et hus, hvor alle andre funksjoner hviler på dette fundamentet. Å styrke grunnmuren vår gir et stødig grunnlag for resten av livet. Da tåles både litt vær og vind, storm og stiv kuling, fordi vi har trygghet på at vårt fundament er sterkt nok til å holde stand.


Vi kan merke det fordi vi føler oss trygg, og lar oss ikke stresse så lett opp i krevende situasjoner.

Rot chakra er også knyttet til føtter, haleben og knokler, og problemer her kan relateres til et ubalansert Rot chakra. Det er også knyttet til binyrebarken som sørger for å reagere på stressende og krevende situasjoner.

Spesielt ved oppfattelsen av å ikke ha kontroll trigges utskillelse av stresshormoner i binyredarken og setter i gang en kaskade av fysiologiske reaksjoner i kroppen for å gjøre kroppen i stand til å kjempe eller flykte fra den oppfattede faren. 

Noen ganger er denne reaksjonen lett å trigge, andre ganger har vi stor toleranse før den trigges.


I et chakraperspektiv kan man med fordel jobbe med å styrke Rotchakra for å øke toleransen for stress. 


Usikker fremtid i økonomi og helse kan rokke ved denne grunnleggende følelsen av trygghet, og skape tankesurr og følelsesmessig ustabilitet. Å jobbe med Rotchakra for å gjenopprettet stabilitet blir desto viktigere. 

Å skape kontakt med Rotchakra involverer å komme i kontakt med naturen, søke fornemmelsen av å være jordet og ta vare på dine fysiske og emosjonelle behov. Det er fornemmelsen av trygghet og at du kan ta vare på deg selv som er viktig. 


Her er en guidet meditasjon som søker å styrke Rot chakra. God fornøyelse :)  I et yogaterapeutisk perspektiv kan læren om chakra systemet gi et godt kart og kompass for hvor de ulike følelser bor i kroppen. Det betyr at derom man plages med  nakke/kjeveproblematikk, rygg/hofter, knær osv, kan man få nyttig innsikt og gode verktøy for å tilhele og integrere fysiske og emosjonelle aspekter. 

I Deva Yoga utdanningen jobber vi mye med chakrasystemet for å virkelig forstå hvordan jobbe med muskel og skjelettplager, kronisk smerte, stress, søvn.

Les mer om Deva Yoga Utdanningen her

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!