Fra HR-direktør til Yogalærer

Kopi av Brown Minimalist Interior Style Facebook Cover-11

Birgit var en av de dedikerte studentene som ble utdannet Deva Yogalærer vinteren 2022. Vi var nysgjerrig på hvordan man kan gå fra å tilfeldig snuble borti yoga til å gjøre yoga til sitt levebrød. Birgit har i sin yrkeskarriere jobbet med mennesker, primært som leder, HR direktør, kursholder, kommunikasjonsansvarlig og beredskapsansvarlig. Men hun har i flere år også hatt et ønske om å dele med andre den enorme gleden hun har ved å gjøre yoga.

"Det handler om en glede som er mer enn å gjøre øvelser, men også gleden over alt som tilbys i yoga og som er med på å tilføre livet mitt verdi". 


Hvorfor startet du med yoga og hvordan har din yogareise utviklet seg etter det?

Mitt første møte med yoga, var da jeg i 2000 tilfeldigvis fikk tak i en yogamatte og en dvd med et nydelig dynamisk yoga program. Kroppen min har siden min første fødsel og ublide møter med utbrenthet vært i ulage og med større og mindre plager over tid. Jeg hadde forsøkt mye for å slippe plagene før jeg fant frem til yoga ved en ren tilfeldighet. Jeg har aldri satt mine bein i et treningsstudio, men har alltid vært aktiv, og det å praktisere yoga regelmessig ga meg mye god energi, ro i kroppen og tidvis smertelindring. Gjennom deltakelse på ulike yogakurs, workshops og lignende, fant jeg etterhvert frem til det som passet for meg. 

 

Denne kombinasjonen av rolige asanas, fysiske flyt-sekvenser og ikke minst meditasjon har gledet meg og styrket meg når kroppen, og livet har vært vanskelig. Jeg praktiserer yoga hver dag, og har i lang tid hatt ønske om å ta steget til å bli yogalærer.

 

Derfor er jeg veldig glad for all ny kunnskap jeg har fått om yogafilosofi, chakrasystemet, anatomi, pusten og smertelindring gjennom yoga - som Deva Yogalærerutdanningen har tilført. For meg tar ikke reisen slutt, og jeg kommer til å fortsette å fordype meg i flere av elementene som tilbys i yoga. Dette er min personlige reise, min personlige utvikling og mitt bidrag til andre menneskers fysiske og mentale helse.


Hva er din bakgrunn og utdanning?

Jeg har i hele min yrkeskarriere jobbet med folk i ulike former, primært som leder, HR direktør, kursholder, kommunikasjonsansvarlig og beredskapsansvarlig – for å nevne en liten del.  Og jeg har i flere år hatt et ønske om å dele med andre den enorme gleden jeg har ved å gjøre yoga.

 

Det handler om en glede som er mer enn å gjøre øvelser, men også gleden over alt som tilbys i yoga og som er med på å tilføre livet mitt verdi. Det var da jeg ble kjent med Deva Yoga Instituttet sin Deva Yoga Lærerutdanning, at jeg for alvor tok steget. Lærerutdanningen avsluttet jeg vinteren 2022.


Hvor underviser du yoga nå?

Siden jeg avsluttet Deva Yoga Lærerutdanning vinteren 2022, har jeg hatt enkeltkonsultasjoner i nærområdet mitt i Asker. Fra august vil jeg også ha gruppeundervisning som består av grunnkurs i Deva Yoga i Heggedal, Asker kommune. Jeg vil også etterhvert tilby helgeretreats på Geilo.


Hva har yoga har betydd for deg personlig? 

Gjennom en krevende karriere med mye ansvar, stress og utfordringer, har det ikke alltid vært like lett å sette av tid til å lande på matta. Men når jeg har skjønt at dette er helt essensielt og kritisk for mitt fysiske velbefinnende og min indre ro, har jeg klart å finne frem til regelmessighet i praksisen som har gitt meg den tryggheten og stabiliteten som har vært nødvendig der og da. Yoga består av så mye mer enn de fysiske øvelsene, og jeg opplever å ha fått god støtte i livet også gjennom meditasjon og pusteøvelser.

 

Yoga har gjennom mer enn 20 år vært et holdepunkt som har hjulpet meg til å holde meg på beina. 


Hva betyr det for deg å undervise yoga til andre?

Tiden var inne i 2021 for meg. Da kom jeg til et vendepunkt i livet mitt, og var omsider klar til å ta fatt på en yogalærer utdanning som jeg hadde hatt lyst til å fullføre i flere år. Sånn sett er jeg ny som lærer, og har funnet stor glede av å gi videre til mine elever gjennom enkeltkonsultasjoner det som yoga har betydd for meg. Det å se at elevene finner ro, opplever lindring og kjenner på en trygghet når jeg guider, er en helt fantastisk opplevelse. Å kjenne et inderlig ønske om å støtte andre i sin praksis er noe jeg har fått ved å selv være trygg i min egen praksis.


Hvilken plass ønsker du at yoga skal få i fremtiden ifht fysisk og psykisk helse og velvære?

Siden min bakgrunn før jeg startet som yogalærer, har vært som leder i næringslivet, ønsker jeg at man skal for alvor benytte yoga som et verktøy både for å forebygge sykdom, skader, stress, utbrenthet og slitasje. Da særlig i forhold til personer som er aktive i arbeidslivet. Likeledes ønsker jeg at yoga vil bli en naturlig støtte til personer som har falt utenfor arbeidslivet av ulike grunner.

 

Jeg vet hvor mye yoga kan gjøre på begge disse plan. Det å få yoga på blå resept ville vært en helt fantastisk vei å gå for helsevesenet, næringslivet og for den enkelte.

 

Man er alle tjent med å praktisere yoga. Det blir en trippel vinn-vinn effekt. Jeg ønsker også at i forbindelse med psykiske lidelser, det være seg angst, selvmordstanker, og andre mentalt krevende situasjoner, at helsevesenet vil være i stand til å se hvilken effekt yoga har. Og da snakker vi ikke om kun fysiske øvelser. Det handler om alt som tilbys i yoga. Det begynner å bli mye god forskning på yoga og de helsemessige effektene, men for å komme videre, må dette bringes ut til myndighetspersoner, ledere og helsepersonell. Her har man et stykke å gå, og «noen» må lobbe for yoga!


Hva er ditt beste hverdagstips fra yoga til den som leser dette? 

Den største utfordringen for mange når det gjelder yoga i hverdagen er kanskje å komme seg på matta. Det handler om å sette av tid og rulle ut matta. Det er ikke mye tid som skal til, men litt hver dag er absolutt bedre enn ingenting. Det behøver ikke være avanserte øvelser, men rett og slett øvelser som gjør kroppen godt og som kjennes riktig - er det som bidrar til ro og næring for sjel og sinn. Gjør et forsøk på å lytte etter hva kroppen har lyst på akkurat i dag! Også dreier det som om «her og nå» - det å være tilstede når man gjør yoga. Ikke la alle «burde og skulle ha gjort» tanker forstyrre.

For å få innarbeidet gode yogarutiner i hverdagen, vil jeg anbefale å delta på yogakurs eller å sette av tid i egen kalender et par til tre dager i uken for å praktisere både fysiske øvelser, men også meditasjon, avspenning og pusteøvelser.

 

Start i det små, slik at kroppen kommer til et punkt at den blir «yoga-avhengig» - herfra blir det mer lek og god vane som driver egenpraksisen.

 

 

Vi i Deva Yoga Institute er takknemlig for Birgit som deler sine erfaringer og ønsker riktig lykke til videre!

(Du finner kursene til Birgit her)


 

Lurer du på om Deva Yoga utdanning er noe for deg?

Klikk her for å lese mer.

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!