Psoas - så mye mer enn bare en muskel

Deva Magasinet Intervju med Katrine - Psoas

Grunnlegger av Deva Yoga Instituttet, Katrine Berge, har gjennom egen erfaring og ved å ha jobbet med yogaklienter i nærmere 30 år, kommet frem til en feminin tilnærming til muskel- og skjelettplager hvor Psoas spiller en sentral rolle. Vi har holdt et intervju med Katrine hvor hun forklarer hva Psoas er, hvorfor den er så viktig og hvordan vi kan bruke den til vår fordel på så mange områder i livet. 


Hei Katrine! Hva holder du på med om dagen?

Jeg tar en master i Helsevitenskap, så det går mye i det om dagen. Jeg har faktisk eksamen akkurat nå. Og så er det etablering av den nye Deva Yoga klinikken i Bodø. Vi er på vei inn i nye lokaler. Jeg er nesten ferdig, og gleder meg masse til å komme på plass. 


Kan du fortelle litt om Deva Yoga Instituttet sin visjon? 

Deva Yoga Instituttet bygger bro mellom yoga, helse og vitenskap, slik at vi kan bruke yoga som et terapeutisk verktøy i forhold til fysisk og psykisk helse og velvære. Vi ønsker å forankre dette i forskning, slik at vi kan bruke det på en trygg og god måte. Vi utdanner yogalærere og helsepersonell som søker å bruke yoga og meditasjon som verktøy for å hjelpe sine klienter. 


Du skal holde et kurs i Psoas. Hva er egentlig Psoas, og hvorfor er den så viktig?

Psoas er egentlig en muskelgruppe som består av flere muskler. Det er en veldig fin muskulatur som ligger nær ryggsøylen. Den er festet midt i ryggen og går hele veien ned til øverste del av lårene. 

Alt det vi gjør i hverdagen involverer denne kjernemuskulaturen som ligger som en tykk pølse ved siden av virvlene, nedover bekkenet og helt ned til øverste del av lårene. Den er med på å stabilisere bekken, korsrygg, hofte og også med på å påvirke vår pustemuskulatur.

Siden Psoas omfavner så mange områder i kroppen gjør at den har stor påvirkning på oss. Ofte når vi kjenner at vi har litt murring i korsryggen for eksempel, eller at det er noe med den ene hoften, så er Psoas involvert. 


Når er kurset om Psoas?

Kurset jeg skal holde om Psoas er onsdag 11. oktober fra kl 11.00 - 14.00. Undervisningen er nettbasert, i sanntid over zoom, slik at du kan delta fra hvor du måtte ønske. 

Dette 3-timers kurset inkluderer både teori og praksis. Du får konkrete fysiske øvelser å jobbe med for å frigjøre spenninger, og gir i tillegg en invitasjon til å se på det emosjonelle aspektet ved Psoas med chakrasystemet som utgangspunkt.  

Les mer om kurset her

 

Hvorfor valgte du å lage et kurs om akkurat Psoas? 

Tilnærmingen har vokst frem, både av mitt eget behov og gjennom erfaringen ved å ha jobbet med klienter over mange år.

I utgangspunktet jobbet jeg med yoga som verktøy for muskel- og skjelettplager, og i den sammenheng, så handlet det om rygg, hofter, bekken og måten vi puster på.

Jeg måtte ta tak i rota. Det handlet ikke bare om å styrke mage, rygg og strekke på stive muskler, men faktisk å jobbe med muskulaturen som er direkte knyttet til nervesystemet og som kan si noe om vår indre tilstand.

Med muskel-, skjelettplager og bekkenløsning etter to svangerskap, var det gull verdt å tilnærme kroppen min med en mykere form for bevegelse, forståelse og medfølelse. 

 

Ofte er det ikke Psoas i seg selv som er årsak til problemet, men fungerer som en budbringer som kan fortelle oss hva som skjer og hvordan vi kan håndtere våre utfordringer. 

For eksempel det å ha vondt i nakken, er ikke sikkert at det handler om nakkeproblemer i det hele tatt. Har du vondt i kneet, så kanskje vi må ordne litt opp i hoften eller ankelen, for å stabilisere en god funksjon. Derfor er det så viktig å lære og forstå Psoas. 


Hvorfor tror du at dette kurset appellerer til så mange? 

Psoas er en muskulatur som får stor påvirkning fra nervesystemet og som ofte står i beredskapsmodus i vår hektiske hverdag. Vi skal hele tiden prestere, vi har lange gjøremålslister og høye krav til oss selv. 

Jeg tror at mange, inkludert meg selv, kjenner at dette er riktig sted å starte. Det handler om måten vi jobber med Psoas på. Denne myke og feminine tilnærmingen som søker rom for å slippe opp. Det å få gå på en yogatime eller et yogakurs og bli invitert inn i dette rommet, det tror jeg er veldig kjærkomment for mange, og en god måte å tilnærme seg og jobbe med Psoas på. 

I tillegg har Psoas en tilknytning til det emosjonelle. Jeg pleier å si at kropp og følelser er to sider av samme sak. For å komme til dette rommet, så kan vi gå inn via kroppslige, fysiske bevegelser, og vi kan tillate oss å kjenne på følelsene vi får tilgang til når vi jobber gjennom kroppen. Det er interessant å se Psoas i relasjon til chakrasystemet. 

 

“Kurset hadde et godt program og innhold, kunnskapsrik og behagelig kursholder, fin og nyttig praksis underveis. Alt ga resonans i meg”
- Hanne C. M. Haugen, tidligere deltaker 


Kan du utdype dette litt mer, og forklare hvordan Psoas kan relateres til følelser og chakrasystemet? 

Chakrasystemet er som et kart og kompass vi kan navigere etter for å kunne bli kjent med hvor i kroppen de ulike følelsene er. Psoas beveger seg gjennom de tre nederste chakraene våre. 

I den øverste delen av Psoas har vi Kraftchakraet, også kalt Solar Plexus. Det ligger rundt magen. Dette chakraet står for bevegelse, kraft, transformasjon. Det handler om hvordan vi beveger oss i hverdagen. Bygger vi oss selv gode eller bygger vi bare andre opp? Vi søker balanse mellom disse. 

Deretter går Psoas videre ned gjennom Sakralchakraet, som ligger rundt bekken, hofter og korsrygg. Det emosjonelle aspektet her handler om selvfølelse. Hvem er jeg, hvor skal jeg i livet. De store valgene, som utdannelse, jobbskifte, valg av partner og så videre.

Til slutt er det Rotchakraet, som er den nederste delen av Psoas. Det kan gi oss en fornemmelse av at vi har kommet dit vi ønsker i livet. Et fysisk mål som er nådd. Noe vi kan se og ta på - noe vi har skapt på bakgrunn av vår kraft. Vi vet hvem vi er og hvor vi skal. 

Et eksempel på dette er for meg å komme inn i de nye lokalene og starte Deva Yoga klinikken. Det er et resultat av den prosessen jeg har jobbet med. Den fysiske manifesteringen. 

Og da blir plutselig en muskelgruppe, så veldig mye mer. Det handler om at livet setter seg i kroppen, og kan vises i både fysisk og psykisk helse. Det er en sammenheng mellom kropp og følelser, og å bli kjent med hvordan dette påvirker oss og vite at vi faktisk kan ha en påvirkningskraft selv til hvordan vi har det, hvordan kroppen har det og hvordan dette gjenspeiles i livene våre. 


Hvem er kurset for? 

Det er for alle, både menn og kvinner. Men jeg har faktisk aldri hatt en mann på et Psoaskurs tidligere. Jeg ser at det appellerer mer til kvinner, ofte 40+, men også til dem som kjenner på bekkenløsning etter fødsel. 

Kurset er spesielt rettet mot yogalærer og helsepersonell som kjenner på at dette er nyttige verktøy å lære seg, og for dem som kjenner på muskel- og skjelettplager og er nysgjerrig på å lære mer om Psoas og få verktøy å ta med seg direkte inn i hverdagen. 

Dette er jo store ting, som kan ta mer enn 3 timer å virkelig gå i dybden på, men dette kurset er en veldig fin introduksjon til å bli kjent med Psoas. 

For dem som ønsker å gå mer i dybden og bruke dette i undervisning, så er Deva Yoga utdanningen den store fordypningen. Der har vi en hel modul rettet mot Psoas og en hel modul til chakrasystemet.

Les mer om Deva Yoga utdanningen her.


Hva er din fremtidsvisjon i arbeidet med yoga og Psoas? 

Min fremtidsvisjon er å gi gode verktøy. Jeg vet jo allerede at yoga fungerer. Det har jeg kjent på egen kropp og gjennom erfaring med klienter og deltakere i mange år. Jeg har holdt på med yoga siden 1996. Jeg tenker at dette verktøyet er så bra, at jeg bare må dele det med folk som faktisk trenger det. Og så er jeg opptatt av å ha med vitenskapen og forskningen på veien, slik at vi faktisk kan tilby et godt og trygt verktøy. 


Varm velkommen på kurs om Psoas! 


Teamet i, 
Deva Yoga Institute 


Les også: Elsk din Psoas