Yogas potensiale i helse - hva sier forskningen?

Deva Magasinet front page-2

Kjære yogaentusiast,

Visste du at yoga ikke bare føles godt, men også har solid støtte i forskningen når det gjelder helse og velvære? Vi i Deva Yoga Institute brenner for å dele hvordan yoga kan være en nøkkel til bedre helse og livskvalitet.

Yoga har fått økende betydning i helsevesenet i Norge som en komplementær behandlingsform. Stadig flere helsearbeidere, fysioterapeuter og psykologer anerkjenner yogaens potensiale til å redusere stress, lindre kroniske smerter og forbedre mental helse. Dette gjenspeiles i bruken av yoga som en del av tverrfaglige behandlingstilbud ved rehabilitering for pasienter med lidelser som rygg, nakkeplager, uspesifikke muskel- og skjelettplager, fibromyalgi, utmattelsessyndrom (ME), angst og depresjon. I tillegg benyttes terapeutisk yoga ved flere helseforetak og private klinikker som et verktøy for å styrke pasientens mestringsevne og bidra til økt livskvalitet. Videre støttes yogaens rolle i helsevesenet av forskning som viser dens positive effekt på blant annet nevroplastisitet, smertehåndtering og søvn, noe som gjør den til et verdifullt tillegg til mer tradisjonelle medisinske metoder.

Yoga for kroniske smerter
Flere studier viser at yoga er effektiv i behandling av kroniske smerter, som kroniske ryggplager og fibromyalgi (Nikolis et al., 2024). Gjennom skånsomme bevegelser og pusteteknikker kan yoga redusere smerteintensitet og forbedre funksjonsevnen. En oversikts-studiereferert til i Journal of Pain Research peker på at yogapraksis kan redusere både smerte og medisinbruk hos personer med langvarige smerter. Dette er svært viktig fordi det er økt risiko for bruk av avhengighetsdannende smertestillende meditamenter ved kronisk smerte (fri.no).

Behovet for lett tilgjengelig og kostnadseffektiv intervensjon for denne populasjonen er skrikende da avhengighet av vanedannende smertestillende medikamenter er økende på landsbasis (fri.no) og vanlig behandlende tiltak er tverrfaglig og svært ressurskrevende. Dette gjør at ikke alle smertepasienter får adekvat behandling. Faktisk mener svært få av de som får behandling for kronisk smerte at de får behandling som nytter (Breivik et al., 2006). Studier viser at yoga kan her fylle dette samfunnsbehovet ved å være et konstadseffektivt og tilgjengelig tilbud til mennesker med kronisk smerte, forutsatt at yogapraksisen er spesielt tilpasset denne gruppen (Subhadra et al., 2008). 

Stressmestring og mental helse
Yoga hjelper kroppen med å regulere stresshormonet kortisol og øker nevropeptidet GABA, noe som reduserer depresjon og følelser av angst og fremmer opplevelsen av velvære (Nikolis et al., 2024). I tillegg viser en rapport fra Harvard Medical School at yoga styrker det parasympatiske nervesystemet, som er ansvarlig for kroppens hvile- og regenereringssystemer.

Bedre søvnkvalitet
Yoga har også vist seg å forbedre søvn ved å fremme avslapning og redusere søvnløshet. En studie publisert i Sleep Medicine Reviews fant at personer som praktiserte yoga opplevde færre oppvåkninger om natten og en lengre dyp søvnfase. Spesielt pusteteknikker som brukes i yoga kan berolige nervesystemet før sengetid.

Generell helse og velvære
Regelmessig yoga gir en rekke fysiske og mentale fordeler, inkludert bedre fleksibilitet, økt muskelstyrke, forbedret konsentrasjon, livskvalitet og generell helse. En studie i Frontiers in Immunology viser også at yoga kan redusere betennelsesnivåer i kroppen, noe som kan bidra til forebygging av livsstilssykdommer.

En voksende mengde studier peker mot yogas rolle i bedring av kompleksiteten av kroniske plager, siden yoga adresserer mentale og fysiske komponenter som påvirker pasienten, noe som annen behandling ikke får til å adressere i like stor grad Nikolis et al., 2024). De psykologiske og fysiske fordelene ved yoga er mange og inkluderer forbedring i humør, stress, smerte, katastrofetenkning, selveffektivitet, livskvalitet, fremme positive livsstrategier, kroppslig funksjon, søvn og medikament-avhengighet (Nikolis et al., 2024). 

Bli inspirert til å fordype deg mer i yoga som støtte til bedre helse og velvære?

Vi håper denne innsikten inspirerer deg til å bruke yoga som et verktøy for å styrke kropp og sinn. Våre kurs, utdanninger og ressurser er tilgjengelige for å støtte deg på veien mot en bedre helse. Vår signatur utdanning er Deva Yoga Utdanningen, en profesjonell utdanning for de som ønsker å bli kvalifiserte yogalærere med en solid forståelse av både yogaens tradisjonelle og terapeutiske aspekter. Denne utdanningen tilbys av Deva Yoga Institute og er spesielt rettet mot personer som ønsker å kombinere yoga med helsearbeid, særlig innen områder som stressreduksjon, kroniske smerter og muskel- og skjelettproblemer.

Utdanningen gir en dyp innsikt i anatomi, fysiologi og yogaens terapeutiske effekter på kropp og sinn. Den inkluderer både teoretiske moduler, som gir en forståelse av yogafilosofi, yoga-psykolgi, fysiologi, yoga i helse basert i vitenskap, og praktiske ferdigheter, som lærer hvordan man underviser og tilpasser yoga for ulike behov, spesielt for personer med helsemessige utfordringer.

En viktig del av utdanningen er fokuset på terapeutisk yoga, der studentene lærer hvordan de kan bruke yoga som et verktøy for å hjelpe mennesker med kroniske smerter, stressrelaterte lidelser og andre fysiske og psykiske plager. I tillegg til å utdanne lærere, er Deva Yoga Utdanning en plattform for å utforske hvordan yoga kan forbedre generell helse og velvære, med spesielt fokus på kvinners liv og helse.

For mer informasjon om Deva Yoga Utdanning, kan du besøke nettsiden her.


Varm hilsen,
Katrine Berge
(bioingeniør, yogaterapeut og grunnlegger Deva Yoga Institute)


Referanser:

  • "Yoga and Chronic Pain" (Journal of Pain Research)
  • "The Science of Yoga" (Harvard Medical School)
  • "Yoga Improves Sleep Quality" (Sleep Medicine Reviews)
  • "Mind-Body Interventions and Inflammation" (Frontiers in Immunology)
  • Nikolis, A., Nikolis, L. & Meron, A. (2024). Yoga as an Adjunctive Treatment for Chronic Low Back Pain: A Narrative Review. Pain Physician, 27(7), E661.

  • Breivik, H., Collett, B., Ventafridda, V., Cohen, R. & Gallacher, D. (2006). Survey of chronic pain in Europe: Prevalence, impact on daily life, and treatment. Eur J Pain, 10(4), 287-287. https://doi.org/10.1016/j.ejpain.2005.06.009